Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Sähkösuunnitelmat

 

Sähkösuunnitelman teko alkaa useimmiten suunnittelupalaverilla asiakkaan kanssa, jolloin asiakas voi kertoa, mitä erityistä suunnitelman ”täytyy” pitää sisällään; hän on saattanut jo hyvin pitkälle suunnitella, millaisia millaisia kalusteita: suuria kaappeja, tietokoneita, musiikkilaitteita ym. taloon tulee. Se helpottaa suunnittelijaa laittamaan esim. pistorasiat oikeaan paikkaan ja oikealle korkeudelle ja riittävän monta yksikköä. Tässä täytyy ottaa kuitenkin mahdollinen huoneen myöhempi muunneltavuus huomioon.

Suunnitelma voi olla ”perinteinen” sähkösuunnitelma tai taloautomaatiolla höystetty versio. Perinteinen suunnitelma on lainausmerkeissä, koska  automaatiota on nykyisin kaikkialla, ettei  siihen välttämättä tule kiinnittäneeksi huomiota lainkaan.

 

Automaation avulla saadaan asumiseen lisämukavuutta samanaikaisesti energiankulutuksen pienentyessä. Asukkaan poistuessa kotoa pidemmäksi aikaa hän saa esim. kaikki valot sammutettua ja kaikki halutut pistorasiat sähköttömiksi, pudotettua asunnon lämpötilaa napin painalluksella tai kännykällä. Lisäksi talonomistaja saa paljon informaatiota talostaan myös älypuhelimeensa;

  • alkavat vesivahingot

  • murrot

  • tulipalot

 

Lisäsäästöä tulee siis jo siitäkin, että tieto vesivahingoista tulee heti vuodon alkuvaiheessa. Talon tilaa voi myös katsella pc:n tai tabletin avulla ja ohjailla esimerkiksi valaistusta, olit itse missä päin maailmaa tahansa.

Käytän itse mielellään valaisimien lamppuina led-lamppuja, koska kuluttavat sähköä hyvin vähän ja ovat lisäksi ainoat lamput jotka himmennettäessä kuluttavat sitä vielä vähemmän

 

Seuraavaksi esittelen pari kätevää taloautomaatio-järjestelmää. Ensin esittelen Eltako-järjestelmän:

.Kytkimet tai painikkeet ovat ELTAKO-järjestelmässä (myöh. järjestelmä) langattomia ja paristottomia. Tämä nopeuttaa asennustyötä huomattavasti. Painikkeet voidaan ruuvata seinäpintaan, liimata lasipintaan tai huonekaluun ja ne voidaan myös helposti asentaa tavallisiin kojerasioihin. Painikkeiden kantama on lähes 100 metriä ja ne ovat täysin huoltovapaita. Painikkeet ovat hyvin monitoimisia, niillä sytytät valot, himmennät valaistusta ja niissä on myös muisti. Jos esimerkiksi illalla himmennät valaistusta, niin seuraavan kerran kun sytytät ne uudelleen, valot syttyvät siinä himmennysvaiheessa kuin ne viimeksi sammutettiin. Tämä on kätevää, sillä jos joudut käymään yöllä vaikkapa vessassa, et ehdi edes täysin heräämään valojen ollessa himmennettyinä. Lastenhuoneeseen voidaan luoda nukahtamistoiminto; valot palavat määrätyn ajanjakson samalla himmentyen; tämä suo pienelle turvallisen ajan nukahtaa.

Järjestelmässä on hakkuriteholähde joka kytkee kaikkien siihen kytkettyjen laitteiden elektroniikan irti 230 voltin virtaverkosta. Tästä johtuen ne eivät altistu yhä useammin esiintyville ja aina voimakkaammille jännitehuipuille ja muille virtaverkon häiriöille, jolloin niiden käyttöikä pidentyy huomattavasti hajautetusti asennettuihin toimilaitteisiin nähden.

Alla olevasta kuvasta nähdään millaisilla laitteilla automaatio hoidetaan; ylempänä langattomat painikkeet, - valoisuusanturit, - termostaatit, 1kkuna- ja ovikoskettimet ym. ja alempana sähkökeskuksen DIN-kiskoon asennettavat toimilaitteet antenneineen.

 

Lopullisen asennuksen hintaeroa tavalliseen ”normaaliin” sähköasennukseen on muutama tonni, joten se on varsin mitätön summa saatavaan hyötyyn verrattuna.

 

Ouman

 

 Toinen kelpo järjestelmä on Ouman Oy:n kehittämä ja nykyisin FSM group-yhtiön hallinnoima järjestelmä ”Ouman Plus C” vesikiertoisen talon (uudis- tai saneerauskohde) kotiautomaatiojärjestelmäksi. Ouman PLUS C on  myös etähallittava kotiautomaatiojärjestelmä. Tämän avulla yhdistyy lämpö, ilmanvaihto, turvatekniikka ja muut ohjaukset todella helpoksi järjestelmäsi. Myös tässä järjestelmässä saadaan kotoa poistuttaessa yhdellä napin painalluksella laskettua lämpötila halutuksi, pienennettyä ilmanvaihto, sammuttaa valot ja päävesiventtiili ja ohjelmoitua hälytykset päälle ym.

 

 

 Alla esimerkki älykkäiden tilanneohjausten asetuksista. Tässä kohteessa esimerkiksi POISSA-tilanteessa lämmitys on pienellä pudotuksella 17 °C ja ilmanvaihdon teho on 30 %.

 

TILANNEOHJAUS

LÄMMITYSTASO

ILMANVAIHTO

KOTONA

Normaali 21 °C

50 %

Pieni pudotus 17 °C

50 %

POISSA

Pieni pudotus 17 °C

30 %

PITKÄÄN POISSA

Suuri pudotus 10 °C

20 %

TULOSSA

Normaali 21 °C

30 %

 

 

 

 Myös Ouman PLUS C:n ohjaus on helppoa älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella

 

 

 

HUOM! Myös sähkölämmitteisiin taloihin on Ouman Oy kehittänyt oman kotiautomaatio-järjestelmän FONEL60.  Kysy lisää!

 

 

Alla olevasta taulukosta näet vielä suunnittelun hinnan eri kokoluokan taloille

 

Rakennuksen sähköistettävä

pinta-ala

Suunnitelma €

+ alv

Sähkölämmitys

+ alv

Piha- ja/tai

julkisivuvalaistus € + alv

 

>120 m2

472

210

182

> 140 m2

482

215

200

> 160 m2

492

220

220

> 180 m2

502

226

242

> 200 m2

513

231

266

> 300 m2

666

267

428

> 400 m2

1025

349

690

 

 

 Palovaroittimista vähäsen:

Palovaroitin on lakisääteinen turvalaite, joka tulee asentaa jokaiseen asuinhuoneistoon ja kesäasuntoon. Palovaroittimen tarkoitus on antaa tarpeeksi pitkä varoitusaika, jotta asukkaat ehtivät poistua palavasta asunnosta. Lain mukaan sähköverkkoon kytkettyihin uudis- ja saneerauskohteisiin on asennettava verkkovirtaan kytkettävä palovaroitin yksi jokaista alkavaa 60 m2 kohti. Palovaroittimissa on lisäksi oltava paristo- tai akkuvarmennus /Www. FSM.fi./.

Edellä kuvatun järjestelmän suunnittelen sinulle mielelläni. Järjestelmä voi koostua esim. seuraavista ilmaisinmallista:

  • Ionisoiva palovaroitin 230 VAC

  • Optinen palovaroitin 230 VAC

  • Lämpöilmaisin 230 VAC

  • Yhdistelmäilmaisin 230 VAC

  • Liesivahti on liesituulettimeen asennettava lämpösensori, joka seuraa lieden poikkeavia tilanteita ja jos lieden lämpötila muuttuu vaarallisen korkeaksi, se katkaisee sähköt liedestä.

Ja jos talosi yhteydessä on esim. erillinen autotalli, se voidaan liittää langattomasti järjestelmään mukaan.

Näiden laitteiden antamat hälytykset voidaan liittää myös kotiautomaatio-järjestelmään.

 

 

 Suoran sähkölämmityksen valinneille suosittelen Nobö Energy Control-järjestelmän valintaa. Tämän avulla asukas voi ohjelmoida erityyppisiä lämmitysaikaohjelmia ja valita niille erilaisia toimintatiloja kuten mukavuus-, säästö-, tai pakkasohjaus, ja tietenkin myös kotona-poissa-kytkimen avulla voidaan lämmitystä ohjata. Järjestelmää voi ohjata myös etänä netin kautta. Säästöä tulee optimissaan 40 %, tietenkin asunnon eristetasosta riippuen.

Järjestelmän hinta on n. 1200 € pattereineen.

 

Suunnitteluohjelmana on MagiCAD Electrical. Suunnitelmasta kuuluu myös luettelot kaikista käytetyistä komponenteista; pistorasiat, valaisimet, kytkimet, johdinmäärät ym. Oikosulkuvirrat keskuksessa ja pisimmissä ryhmäjohdoissa lasketaan myös ja keskuskaavio ja mahdollinen nousujohtokaavio ovat osana sähkösuunnitelmaa..

Hei, maltathan vielä pienen hetken..